Chalva z ořechů

(na 1000 gramů)

650 g ořechů, 420 g medu

Očištěná jádra ořechů (vlašských nebo arašídů) zlehka osmahnout, nasypat do vroucího medu a promíchat. Přeložit na plech a nechat vychladnout. Před podáváním nakrájet na porce o váze cca 75 - 100 gramů.

Chingalaš s tykví

(jedna porce)

Těsto: 120 g pšeničné mouky, 100 g kefíru, 0,2 g jedlé sody, 0,5 g soli

Náplň: 128 g tykve, 15 g cukru, 30 g vody, 24 g cibule, 0,5 g soli, 30 g másla

Mouku smíchat s ohřátým kefírem, osolit a přidat jedlou sodu a těsto zamíchat tak, až dostaneme jednolitou měkkou konzistenci.

Příprava náplně: tykev očistit od jadýrek, nasekat na kousky, položit do kastrolu slupkou nahoru, zalít horkou vodou (1 litr vody na 5 kg tykve) a vařit pod zavřenou pokličkou. Cibuli nakrájet nadrobno a osmažit (může však být i čerstvá). Z uvařené tykve vybrat s pomocí lžíce dužinu a propasírovat. Přidat cukr, sůl, smaženou cibuli a vše promíchat.

Těsto rozdělit na kousky po 200 - 230 g, vyválet placky o tloušťce 0,3 cm, na jednu půlku položit náplň, přikrýt druhou polovinou, kraje slepit tak, abychom dostali půlkruh. Péct na rozžhavené pánvi bez tuku, pravidelně otáčet. Hotový chingalaš otřít z obou stran horkou vodou (aby byl hladký a zbaven připeklé mouky), pomazat máslem. Před podáním rozkrájet na 3-6-9 částí a zalít roztopeným máslem nebo máslo podávat zvlášť.

Čepalgaš

(jedna porce)

Těsto: 100 g pšeničné mouky, 100 g kefíru, 0,2 g jedlé sody, 0,5 g soli

Náplň: 75 g tvarohu, čtvrtina vejce, 0,5 g soli, 20 g másla

Těsto: mouku smíchat s ohřátým kefírem, přidat sůl, sodu a zamíchat těsto tak, až dostaneme jednolitou měkkou konzistenci.

Náplň: tvaroh smíchat s vejcem a solí (pokud tvaroh není solený).

Těsto rozdělit na kousky po 200 - 230 g, vyválet placky o tloušťce 0,3 cm, do středu položit náplň, kraje spojit do tvaru koblížku a rozválet na tloušťku 0,9 - 1,5 cm.

Péct na rozžhavené pánvi bez tuku, pravidelně otáčet. Hotový čepalgaš potřít z obou stran horkou vodou (aby byl hladký a zbaven připeklé mouky), pomazat máslem a uložit jeden na druhý.

Před podáním rozkrájet na 4 - 8 částí a zalít roztopeným máslem nebo máslo podávat zvlášť.

Siskal

(jedna porce)

168 g kukuřičné mouky, 100 g vody, 2 g soli

Do proseté kukuřičné mouky vlít vodu ohřátou na 50 - 60oC a zamíchat těsto, rozdělit na kulaté placky o tloušťce 1,5 - 2 cm, o průměru 20 - 25 cm. Péct na pánvi bez tuku, pravidelně otáčet. Podává se s „kald-djatta" nebo s „to-beram" a s kalmyckým čajem.

Příprava „kald-djatta":

64 g tvarohu, 20 g rozpuštěného másla, polovina vejce, 5 g soli

Solený tvaroh důkladně promíchat s máslem a s nadrobno nakrájeným vařeným vejcem.

Příprava „to-beram":

40 g tvarohu, 60 g smetany, 5 g soli

Solený tvaroh důkladně promíchat se smetanou.

Příprava kalmyckého čaje:

Mléko, 4 g zeleného lisovaného čaje, 0,1 g černého pepře, máslo, sůl, vařící voda

Do vařící vody nasypat lisovaný zelený čaj, jakmile se začne vařit, odstavit a nechat louhovat na 5 minut, procedit, nalít mléko, osolit, opepřit a přidat máslo.

Slepice na čečenský způsob

(jedna porce)

208 g slepice, 3 g soli, 5 g cibule

Omáčka: 20 g másla, 50 g plnotučného mléka, 60 g cibule, 0,05 g černého mletého pepře, 2 g soli

Halušky: 160 g mouky (kukuřičné nebo pšeničné), 90 g vody, 2 g soli, 205 g bujónu, 50 g vroucího mléka

Připravené vykuchané kousky slepice dát do vroucí vody (2 - 2,5 litru na 1 kg), rychle přivést k varu, poté ohřev zmírňovat. Z vařícího se bujónu sundat pěnu, přidat nakrájenou cibulku, sůl a za slabého varu vařit v přikrytém hrnci dokud nebude hotové.

Vařenou slepici nakrájet na porce, položit do hrnce s cibulí pasírovanou na másle, zalít plnotučným mlékem, osolit, přidat černý pepř, přikrýt pokličkou a dusit 5 - 10 minut.

Připravit halušky z kukuřičné nebo pšeničné mouky.

Halušky z pšeničné mouky: zadělat neochucené (neslané) těsto, rozválet na placku o tloušťce 1 cm, nařezat na dlouhé pásy, potom nakrájet napříč na kosočtverce o délce 4 cm a po roztlačení třemi prsty ruky vyválet do formy mušlí nebo do jakéhokoli jiného tvaru.

Halušky z kukuřičné mouky: připravují se stejně, jenom se prsty formují do oválného tvaru.

Halušky se vaří v bujónu nebo v osolené vodě 20 - 25 minut, položit na talíř a svrchu kousky slepice.

Odděleně se podává slepičí bujón s přidaným převařeným plnotučným mlékem.

Domácí klobása

(jedna porce)

130 g skopového nebo hovězího masa (bez kosti), 70 g střívek ze skopového, 60 g cibule, 50 g sádla, 15 g rýže, 5 g soli, 1 g černého mletého pepře.

Na halušky: 160 g kukuřičné nebo pšeničné mouky, 90 g vody

Česneková poleva: 25 g česneku, 30 g bujónu, 3 g soli, 0,05 g černého mletého pepře

Náplň: maso, sádlo nakrájet na kousky nebo přes mlýnek na maso s velkou mřížkou

Rýži propláchnout v horké vodě, osolit, posypat pepřem, důkladně promíchat s masem.

Střívka ze skopového namočit na 30 - 40 minut do teplé vody, potom důkladně umýt. Střívka naplnit náplní (silně nepěchovat) a zavázat konce. Vyvařit v horké vodě 1 - 1,5 hodiny.

Odděleně připravit halušky:

Halušky z pšeničné mouky: zadělat neochucené (neslané) těsto, rozválet na placku o tloušťce 1 cm, nařezat na dlouhé pásy, potom nakrájet napříč na kosočtverce o délce 4 cm a po roztlačení třemi prsty ruky vyválet do formy mušlí nebo do jakéhokoli jiného tvaru.

Halušky z kukuřičné mouky: připravují se stejně, jenom se prsty formují do oválného tvaru.

Halušky se vaří v bujónu nebo v osolené vodě 20 - 25 minut. Klobása se podává s haluškami z kukuřičné nebo pšeničné mouky. Odděleně se podává česnek rozetřený se solí a promíchaný s malým množstvím mastného bujónu.

Sušené maso

(jedna porce)

270 g sušeného masa, 0,05 g černého mletého pepře

Halušky: 160 g kukuřičné nebo pšeničné mouky. 90 g vody

Česneková poleva: 25 g česneku, 30 g bujónu, 3 g soli, 0,05 g černého mletého pepře

300 g bujónu

Sušené maso vložit na 20 minut do studené vody a uvařit bez soli.Hotové maso nařezat na kousky po 30 - 40 g.

Zvlášť připravit halušky

Halušky z pšeničné mouky: zadělat neochucené (neslané) těsto, rozválet na placku o tloušťce 1 cm, nařezat na dlouhé pásy, potom nakrájet napříč na kosočtverce o délce 4 cm a po roztlačení třemi prsty ruky vyválet do formy mušlí nebo do jakéhokoli jiného tvaru.

Halušky z kukuřičné mouky: připravují se stejně, jenom se prsty formují do oválného tvaru.

Halušky se vaří v bujónu nebo v osolené vodě 20 - 25 minut. Položíme na talíř a svrchu dáme kousky masa. Odděleně podáváme bujón a česnek rozetřený se solí a promíchaný s malým množstvím mastného bujónu.

Žižig - čorpa

(jedna porce)

159 g hovězího nebo skopového masa (tlustý nebo tenký kraj), 15 g tuku, 20 g rajčatového protlaku, 47 g čerstvých rajčat, 73 g cibule, 6 g pšeničné mouky, 133 g brambor, 2 g česneku, 5 g soli, 0,05 g černého mletého pepře, 5 g petržele

Syrové maso nakrájet na kousky, posolit, osmahnout až se vytvoří kůrčička, zalít horkým bujónem nebo vodou, přidat pasírovanou cibuli, rajčatový protlak a čerstvá rajčata a dusit než je hotové.

Potom slít bujón a připravit z něho omáčku s moukou osmahnutou do světle hnědé barvy. Do omáčky položit maso, smažené brambory a nechat povařit 10 - 15 minut.

Než podáváme zahustíme česnekem rozetřeným se solí a posypeme petrželkou.

Ataginskij dadnaš

(jedna porce)

Těsto: 120 g pšeničné mouky, 100 g kefíru, 3 g soli, 0,2 g jedlé sody

Náplň: 190 g drštek, 25 g sádla, 24 g cibule, 3 g soli, 0,03 g černého mletého pepře, 30 g másla.

Zadělat těsto z pšeničné mouky, kefíru, soli a sody.

Náplň: vařené dršťky, sádlo a cibuli najemno nakrájet, osmahnout, posypat solí a pepřem.

Těsto rozdělit na dvě kulaté placky, do středu položit náplň, kraje spojit a rozválet na 8 - 10 mm. Upéct na pánvi bez tuku. Hotové vdolky omýt horkou vodou, aby byly jemné a zbavené připečené mouky, pomazat máslem, nařezat na 4-6-8 kousků.

Odděleně se může podávat máslo.

Kcherzina Žižig

(jedna porce)

200 g hovězího nebo skopového masa, 53 g brambor, 30 g cibule, 12 g rozpuštěného tuku, 4 g soli, 0,05 g černého mletého pepře, 5 g petržele, 2 g mateřídoušky

Maso osolit, nařezat na kousky o hmotnosti 20 - 40 g, osmahnout, zalít nevelkým množstvím vroucího bujónu nebo vody, podusit 25 - 30 minut, přidat předsmažené brambory, osmahnutou cibuli. 5 minut před koncem dušení zahustit mateřídouškou a černým pepřem. Hotové jídlo podáváme ozdobené petrželkou.

Žižig-galnaš (halušky s masem)

(jedna porce)

350 g skopového nebo hovězího masa, 3 g soli

Halušky: 160 g kukuřičné nebo pšeničné mouky. 90 g vody

Česneková poleva: 25 g česneku, 30 g bujónu, 3 g soli, 0,05 g černého mletého pepře

300 g bujónu

Tlusté skopové nebo hovězí maso s kostí povařit v celku (1,5 - 2 kg), přidat sůl. Hotové maso nařezat na kousky o váze 50 - 60 g.

Zvlášť připravit halušky

Halušky z pšeničné mouky: zadělat neochucené (neslané) těsto, rozválet na placku o tloušťce 1 cm, nařezat na dlouhé pásy, potom nakrájet napříč na kosočtverce o délce 4 cm a po roztlačení třemi prsty ruky vyválet do formy mušlí nebo do jakéhokoli jiného tvaru.

Halušky z kukuřičné mouky: připravují se stejně, jenom se prsty formují do oválného tvaru.

Halušky se vaří v bujónu nebo v osolené vodě 20 - 25 minut. Položíme na talíř a svrchu dáme kousky masa. Odděleně podáváme bujón a česnek rozetřený se solí a promíchaný s malým množstvím mastného bujónu.